03. Elemente HTML

Elementele HTML au multe ranguri. Tot ceea ce vezi, paragrafele, banner-ul de deasupra, link-urile de navigare la dreapta si la stanga pagini, sunt toate elemente ale acestei pagini.

Un element are trei parti: un tag de deschidere, continutul elementului si tag-ul de inchidere.

 • <p>tag-ul pentru deschiderea unui paragraf
 • Continutul elementuluiparagraful propriu-zis
 • </p>tag-ul de inchidere

***Nota:
Toate paginile web vor avea cel putin elementele de baza: html, head, title si body.

<html>element…</html>

Un document HTML intotdeauna va incepe si va termina cu un tag <html> si respectiv </html>. Aceasta este structura standard a unui HTML.

Deschide, te rog, Notepad si copiaza urmatorul cod:

<html>
</html>

Salveaza documentul din meniul File / Save As. Selecteaza All Files si denumeste fisierul nou creeat, „index.html”. Apasa Save. Deschide acum fisierul intr-un browser pentru a avea posibilitatea sa dam refresh (F5).

Daca ai facut totul bine vei putea vedea prima ta pagina web, complet alba!

Elementul <head>

Elementul <head> este cel care urmeaza. Atata timp cand il pui intre html si body totul ar trebui sa fie OK. „Headnu are nici o functie vizibila, asa ca vom discuta despre acest aspect in tutorialele ulterioare. Totusi vreau sa mentionez ca <head> poate oferi browser-ului informati foarte utile. Se pot insera aici printre altele coduri Javascript sau CSS.

Deocamdata insa il vom lasa gol cu exceptia faptului ca vom introduce urmatorul element pe lista, dar mai intai sa aruncam o privire fara el:

<html>
  <head>
  
    <title> Prima mea pagina web!</title>
  
  </head>
</html>

Daca vei salva documentul si vei incerca sa dai un refresh la pagina intiala din browser nu vei nota nici o diferenta, pentru ca inca nu au fost adaugate elemente vizibile.

Elementul <title>

Pentru ca totul sa iasa bine trebuie sa pui tag-ul title inauntrul celui de head. Ceea ce vei scrie intre cele doua tag-uri title (<title> si </title>) va putea fi vizualizat ca si numele browser-ului, de obicei in partea din stanga sus. Alaturat avem si codul sursa:

<html>
  <head> 
    <title> Prima mea pagina web!</title>
  </head>
</html>

Salveaza acum fisierul si deschide-l in browser. Vei putea vede titlul dupa cum am mai spus in partea din stanga sus, la marea majorilate a browser-elor

Poti pune orice nume doresti, daoar tine minte ca numele descriptive sunt cele mai usor de gasit ulterior

Elementul <body>

Elementul body este cel care defineste inceperea continutului pagini propriu-zise (titluri, paragrafe si orice alte info).

Deocamdata tot ce trebuie retinut este ca body incadreaza tot continutul paginii.

<html>
  <head> 
    <title> Prima mea pagina web!</title>
  </head>

  <body> 
    Salut! Aici se posta continutul! 
  </body>
</html>

Testeaza acum aceste informatii.